MORFOLOGIJA KOMARACA

Tijelo komarca
Tijelo komarca izgrađeno je iz tri jasno odvojena dijela: glava (caput), prsa (thorax) i zadak (abdomen); (Slika xx). Kao i kod ostalih člankonožaca, kod komaraca je tijekom evolucije došlo do tagmatizacije, odnosno spajanja pojedinih kolutića u cjeline. Tijelo je zaštićeno kutikulom koju čine hitinizirane pločice: jedna leđna (tergit), trbušna (sternit) i dvije bočne (pleure), a kolutići su međusobno povezani artikulacijskim membranama.Veličina komaraca varira od 3 mm do 10 mm. Boja tijela jako je raznolika, a može biti žuta, zlatna, crvena, crna, siva, a kod nekih tropskih vrsta čak i metalnog sjaja. Sve dijelove tijela komaraca prekrivaju ljuskice, koje daju ton obojenosti komaraca, dok njihov raspored, oblik i boja karakteriziraju određenu vrstu komarca. Ljuskice su mrtvi dio epiderme i zbog toga lako otpadaju.

Glava ima mnogo organa koji pomažu komarcima da jedu ( usni organi za bodenje i sisanje), vide (složene oči) i osjećaju miris (jedan par pomičnih člankovitih ticala).

TICALA (antene): dugi organi sastavljeni od 15 segmenata koji otkrivaju ugljični dioksid iz daha i kretanja osobe, ticala kod ženke su manje a kod mužjaka izrazito dlakava i rasperjana

OČI: dva velika složena oka (sa svake strane glave po jedno) koja otkrivaju kretanje domaćina

RILO (proboscis): kod ženki komaraca ovaj dio usta probija kožu kralježnjaka i usisava krv. Mužjaci se ne hrane krvlju već cvjetnim nektarom i voćnim sokovima.

Prsa (toraks) su povezana s glavom a građena su od tri kolutića: prednji kolutić (prothorax), srednji kolutić (mesothorax) i stražnji kolutić (metathorax). Na sva tri kolutića nalaze se člankoviti tjelesni privjesci – noge.

NOGE: imaju 6 nogu koje su građene građene od šest članaka, odnosno kuka (coxa), nožnog prstenka (trochanter), bedra (femur – gornji dio noge), gnjata (tibia – srednji dio noge), predstopala (praetarsus) i stopala (tarsus – kraj noge koji pomaže komarcima da stoje i hodaju po vodi i

MAHALICE (haltere): mali organ nalik krilu koji se koristi za upravljanje tijekom leta, nalaze se između prsa i zatka

KRILA: jedan par krila za letenje

Zadak (abdomen) se spaja s prsnim košem i služi kao želudac, reproduktivni sustav i dio dišnog sustava. Građen od 11 kolutića. Na prvih sedam kolutića, koji se nazivaju predgenitalni kolutići, nema tjelesnih privjesaka. Osmi i deveti kolutić nazivaju se i spolni kolutići. Kod mužjaka se na njima nalaze tjelesni privjesci preobraženi u organ za parenje, a kod ženki u leglicu koja služi za odlaganje jaja. Deseti i jedanaesti kolutić su postgenitalni kolutići. Na zadnjem kolutiću su začani, genitalni privjesci (cerci). Primjerice, kod roda Culex cerci su maleni i jedva vidljivi, dok su kod Aedes i Ochlerotatus cerci jako izduženi.