OSOBNA ZAŠTITA

kako se zaštititi?
Svake godine dolaskom proljeća i ljeta tj. viših temperatura zraka na našem području dolazi do pojave komaraca koji nas ometaju u našim svakodnevnim aktivnostima. Stoga je osobna zaštita od komaraca izuzetno važna. Prije svega kako bi spriječili ubode komaraca i različite reakcije na koži ali i kako bi na vrijeme spriječili mogući prijenos zaraznih bolesti.
Osnovna prevencija bolesti koje prenose komarci bazira se na sprječavanju uboda komarca. Iako na nekim područjima Hrvatske (regionalno ili lokalno) postoji program upravljanja i tretiranja komaraca i dalje je osobna zaštita svakog pojedinca na prvom mjestu.

MJERE ZAŠTITE

Kako bi na vrijeme i adekvatno reagirali na komarace preporučamo slijedeće mjere osobne zaštite:

  • zadržavanje u zatvorenom (klimatiziranom) prostoru
  • zadržavanje u zatvorenom prostoru u vrijeme sumraka i zore (za vrijeme najveće aktivnosti komaraca)
  • nošenje odjeće i obuće koja prekriva tijelo (dugi rukavi i nogavice, čarape)
  • nošenje odjeće svijetlih boja, posebno na otvorenom
  • uporaba repelenata (sredstva koja se nanose na kožu a odbijaju kukce)
  • uporaba mreža za krevet (odlična zaštita za djecu i odrasle)
  • komarnici na prozorima i vratima koji se mogu tretirati insekticidima (neke mreže protiv komaraca tretiraju se insekticidima s vremenskim oslobađanjem, što ih čini idealnim za kampiranje)

UPORABA REPELENATA

Zaštitite sebe i svoju obitelj od uboda komaraca, koristeći sredstva protiv insekata registrirano od Agencije za zaštitu okoliša (EPA) s jednim od dolje navedenih aktivnih sastojaka. Kada se koriste prema uputama, EPA-registrirani repelenti protiv insekata dokazano su sigurni i učinkoviti, čak i za trudnice i dojilje. Najučinkovitiji kemijski repelenti sadrže insekticid:

  • DEET
  • Picaridin
  • IR3535
  • Ulje limunskog eukaliptusa (OLE)
  • Para-metan-diol (PMD)
  • 2-undekanon

SAVJETI

Uvijek slijedite upute s oznake proizvoda.
Nanesite sredstvo protiv insekata prema uputama.
Pravilno korišteni repelenti štite od uboda komaraca i do 4 sata.
Ne prskajte repelente na kožu ispod odjeće.
Ako koristite kremu za sunčanje u isto vrijeme kada i repelente, prvo nanesite kremu za sunčanje, a tek tada sredstvo protiv insekata.
Tamne boje – poput crne, plave i crvene se ističu pa privlače kukce.
Deblje tkanine i slojevita odjeća nude veću zaštitu od tanke odjeće koja čvrsto prijanja uz tijelo.
Ograničite izloženost komarcima tijekom njihove najveće aktivnosti.
Ako ne možete izbjeći boravak u prirodi u to doba dana, poduzmite neke druge mjere predostrožnosti.
Učinite sebe manje privlačnim – pijte manje piva.

KAKO UBLAŽITI OTOK I SVRBEŽ OD UBODA KOMARACA?

Nakon uboda komaraca kod većine ljudi javlja se svrbež koja kod nekih osoba može biti izrazito jaka. U tom slučaju ipak treba izbjegavati češanje jer može doći do mikroozljeda koje se mogu inficirati.  Ukoliko je svrbež jak i intenzivan, može se ublažiti primjenom hidrokortizonske ili krotamitonske kreme a može pomoći i hladni oblog. Najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom jer u nekim slučajevima se preporučuju i antihistaminske tablete.

SAVJETI ZA BEBE I DJECU

Odjenite dijete u odjeću koja pokriva ruke i noge.
Kolica i nosiljke za bebe pokrijte mrežom protiv komaraca.
Kada na svom djetetu koristite sredstvo protiv insekata, uvijek slijedite upute s etikete.
Ne upotrebljavajte proizvode koji sadrže ulje limunskog eukaliptusa (OLE) ili para-mentan-diola (PMD) na djeci mlađoj od 3 godine.
Nemojte nanositi sredstvo protiv insekata na djetetove ruke, oči, usta, posjekotine ili nadraženu kožu. Sprej protiv insekata potrebno je nanijeti prvo na ruke odrasle osobe, a zatim ga nanesite na lice djeteta.

CJEPIVA

Protiv nekih zaraznih bolesti koje prenose komarci postoje cjepiva (žuta groznica, japanski encefalitis) ili zaštita lijekovima (malarija). Ako putujete u krajeve u kojima se učestalije javljaju bolesti poput malarije, denge groznice, Zapadnog Nila, Zike, japanskog encefalitisa i sl. posavjetujte se s nadležnim epidemiologom u Nastavnom zavodu za javno zdrvstvo Osječko-baranjske županije kako bi se najbolje zaštitili.