SVJETSKI DAN KOMARACA

 SVJETSKI DAN KOMARACA

 Sposobnost prijenosa zaraznih bolesti, komarce svrstava među najsmrtonosnije životinje na svijetu, s višemilijunskim smrtnim ishodima svake godine. U današnje vrijeme rasta temperature, urbanizacije, globalizacije te povećanja populacije, kako ljudske tako i komaraca, važno je istaknuti komarce kao potencijalne vektore za prijenos zaraznih bolesti i izbijanje epidemija. Na globalnoj razini prvenstveno se radi o bolestima poput malarije, chikunguye, zika virusne infekcije, dengue i groznice zapadnog Nila.

Obzirom na navedeno 20. kolovoza svake godine obilježava se Svjetski dan komaraca u spomen otkrića engleskog doktora Ronalda Rossa, koji je 1897. utvrdio kako su ženke komarca Anopheles vektor za parazita iz roda Plasmodium, odgovornim za bolest malariju te ga prenose među ljudima. Od 1930.-ih godina svake se godine na taj datum održavaju događanja u Londonskoj Školi higijene i tropske medicine.

U Hrvatskoj, Svjetski dan komaraca obilježava se različitim aktivnostima (predavanjima, radionicama, itd.) kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti individualnog  aktivnog sudjelovanja u suzbijanju ovih za čovjeka opasnih kukaca.

  1. SIMPOZIJ “ZAJEDNO I ODGOVORNO PROTIV KOMARACA”
    http://www.biologija.unios.hr/kvaliteta/2019/06/18/simpozij-zajedno-i-odgovorno-protiv-komaraca-24-5-2019/
  2. SIMPOZIJ “ZAJEDNO I ODGOVORNO PROTIV KOMARACA”
    http://www.obz.hr/index.php/component/k2/item/1736-simpozij-zajedno-i-odgovorno-protiv-komaraca